01 april 2010

Tiggerne i Kristiansand og Per Sigurd Sørensen

Hvordan kan ordfører Per Sigurd Sørensen,i Kristiansand, opphøye seg selv til å definere hvem som er i ”virkelig nød”? Jeg siterer ham fra Fædrelandsvennen i går hvor han oppfordrer folk til å slutte å gi tiggerne penger. Er det mulig? Hvem er det han tror han er? Egentlig? Er ikke noe av hovedbudskapet i den kristne leiren nestekjærlighet, sånn i anledning påskefeiringen mener jeg... Jeg stusser når en ordfører sparker de som allerede ligger nede, med embetet sitt i hånd. Hva slags ideologier de står inne for de som bedriver denslags praksis er det kanskje unødvendig å nevne. Hadde jeg ikke visst det var 1.april i dag, og ikke i går, ville jeg tatt det hele som en elendig aprilspøk i anledning påskehøytideligheten. Jeg innser min begrensning uti teologien ukristelig som jeg er, men noe lærte jeg da på skolen. Både om fattigdom,nestekjærlighet og markedetskrefter. Så når jeg tenker etter en gang til er det kanskje ikke så underlig dette utspillet kommer fra en Høyre-mann som ivrer for å "la markedet virke. Ingen inntjening er det eneste språket vi har rett til å benytte. Alle kristiansandere kan bidra her. Ikke gi penger når de kommer med koppen foran deg".

Jo da, jeg er med på at det er ekkelt å bli truet og nesten ranet. Aggressivitet er ubehagelig å bli utsatt for. Veldig ubehagelig. Til og med redd og engstelig blir jeg om denslags tildragelser rettes mot meg.
På den andre siden er det vel ikke akkurat det som er regelen i Kristiansand. Det er vel mer tiggere som sitter stille og rister på koppene sine.Jeg lar det heller gå at jeg godt kan høre de ikke er uteksaminert fra rytmisk linje på konsen.Asynkront ja, men det skal mer til for å irritere meg mens jeg haster mellom shoppingstedene.

”Dette er trolig organisert”, blir det også sagt i gårsdagens avis. Tro kan man gjøre i kirka!!!
Merkelig at det ikke er noen som vet sikkert i denne saken. Og likevel: Om det skulle være slik at noen organiserer noen av tiggerne, så hva så?
Sannheten er ubehagelig, og det er et kjent triks å benekte, eller "feie under teppet", som munnhellet sier.Jeg kan være enig i at vi ikke skulle ha dette i Norge, men verden er ikke Norge alene. Vi har fattigdom i Norge også forresten, men nå handler det altså om tiggere i Kristiansand. Disse menneskene(husk at det er det de er) er synlig og konkret bevis på verden som den er. Om noen står bak at noen av dem er i gatene spør jeg likevel igjen: Hva så?
Mange mennesker har ikke noe valg enten de er på gata for egen maskin, eller det står noen bak. Jo mer jeg reflekterer, jo mer skurrer ordførerens "sannsigelser"... Jeg vet at en femtedel av klodens befolkning lever i ekstrem fattigdom. En halv milliard er barn i ytterste nød. En trenger ikke være professor for å skjønne at årsakene til fattigdommen er sammensatte. Fattigdom begrenser menneskers muligheter til å ha innflytelse over sin egen livssituasjon og begrenser den enkeltes valgmuligheter.
Jeg tenker tiggerne er som meg. De er født i samme verden som meg, og har akkurat de samme ønskene og behovene som meg. Jeg tviler sterkt på at drømmesituasjonen er å sitte på gata i Kristiansand med en kopp i hånda, Året rundt, og denne vinteren har vært lang den...Og, til tider iskald! Men må man, så må man. Hvordan vi enn vrir og vrenger på det så forholder vi oss til det største menneskelige problemet på kloden. En god del av skylda for det ligger vel nettopp i det eneste språket Sørensen hevder vi har rett til å bruke.Som medmennesker er vi nødt til å løse disse problemene, og da må vi tåle å se dem. Jeg tenker, det er jo en grunn til at folk blir aggressive. Fattigdom og nød er utvilsomt en av de beste. Disse menneskene har helt andre muligheter enn oss her på fettberget.
På ordet fattigdom finnes 1 320 000 treff bare på Google. Har ikke ordføreren tilgang på moderne elektronikk? Han må gjerne stikke innom her, så skal jeg vise ham det jeg ser.

Uttalelsene til ordfører Per Sigurd Sørensen får meg til å tenke på nissen som ligger på sofaen og hviler sin store vom etter overspising av grauten. Lua har han godt trukket ned over ørene mens han stønner: ”Nå er jeg så mett at jeg snart blir ordentlig forbanna!”

Synnøve Sætrum

http://www.youtube.com/watch?v=WZ1J0k-oMTE&feature=related