18 juli 2010

"Livet er herlig og osten er rund"...

(Bare et lite billedlig apropos: Storfangsten..... eller? Foto: Hege Sætrum)

Servilitet, bukking og skraping er ikke noe for meg. Jeg beklager å måtte si det, men sånn er det. Jeg er temmelig sikker på jeg har lest det mer enn et sted her i verden også, så det må være atskillig flere enn meg som har tenkt den tanken. Ulike grunner har vi vel alle, men konklusjonen er den samme ser det ut til. Eller refleksjonen. Eller erkjennelsen. Kjært barn kan ha mange navn. Eller kjært og kjært?

Heller er det ikke noe for meg å leve mitt liv på nettet. Det har slått meg mens jeg har vært på ferie nå, og hatt seksten herlige dager helt internettfritt. Tror det er gått ei god stund siden sist jeg kan skryte på meg det. Skjønt skryte skal man jo ikke trenge.Det er flott å kunne legge ut selvprodusert tekst, og underskrive med fullt navn. Det er en del av ytringsfriheten, og jeg får utløp for det som finnes av kreative årer. Kjempeglad blir jeg for kommentarer fra lesere rundt omkring. Om det jeg skriver ikke engasjerer de enorme massene, så er det i alle fall tekst jeg kan stå inne for, og jeg skriver under med navnet mitt. Ingen alias.

Likevel: Jeg bare konstaterer, for egen del, at det blir litt mye innimellom. Mer enn jeg liker, og her for et stykke tid tilbake fikk jeg noen kommentarer inn på chatten på Facebook som fikk meg til å undre meg skikkelig over hva enkelte kan få seg til ... Jeg skvatt en smule fordi man får servert "flekkfri" fasade fra den kanten. Dokumentert i kav og søkk i boka med fjes. Det er til tider så svulstig at det kan synes som  livet ikke er levd på ordentlig om man ikke har dokumentert det med store bokstaver og sukk i ruten for de "dype tankene"… ???
Jeg har gått i fella sjøl mer enn en gang, og gremmes. Det er menneskelig å feile, og jeg har gjort det. Faren er til stede for å gjøre det igjen også. Men, jeg kan øve meg i å bruke hodet, og tenke på at dette er et mektig medium som i mange tilfeller tar sine egne veier, mens ”livet er herlig og osten er rund”. Eller var det fotballen? Påvirkning fra VM kanskje som gjorde at jeg fikk dette sleivsparket fra et ellers så strikt og stilig "sted"... Jeg fikk meg en rett venstre under beltestedet i et ordelag som ikke har noe med verken flekkfrihet eller medmenneskelighet eller noe annet å gjøre. Vel, vel jeg svarte ikke i samme stilen, og kommer ikke til å gjøre det heller. Ikke kommer jeg til å referere ordrett, for sånne usakligheter vil jeg ikke ha fra mitt tastatur. Jeg driver ikke med regelrett sjikane, og uttalelser som sikkert kunne bli prøvet som injurier om man gadd ta rundene med det.Enkelte ting har jeg ikke energi til. Det gidder jeg ikke, men alt er kopiert og lagret sånn for sikkerhets skyld. Jeg kan jo ikke være helt sikker på at det ikke skrives inn mer søppel... Ytringsfrihet sier kanskje noen? Det skal vi ha sier jeg, og det er en menneskerettighet.
Nei, det er ikke det det er snakk om her. Det er snakk om regelrett ...bing, i tillegg til at det minner sterkt om feighet og andre grumsete greier.

Jeg understreker atter en gang : Selv om dette er cyberspace så skal man vokte sine ord, og i det minste utvise bitte litt kritisk sans i forhold til hva man slenger utav seg.
Man skal også være klar over at en profil og et navn kanskje ikke er det den tilsynelatende er, eller gir seg ut for å være. Det hender det sitter en helt annen person og spyr ut hva som helst alias xxx. Ting er ikke alltid som de ser ut som.
Jo da, jeg er klar over det vanlig å bruke pseudonymer i noen tilfeller. Bare ikke snakk om det her. Det er sikkert morsom ”sport” for noen, å late som den er en annen person og legge det ut offentlig, men jeg stiller meg undrende til det hele. Det er en del som knirker kraftig.
Jeg lærte i alle fall tidlig at det er forbudt å åpne andres brev, eller gi seg ut for å være en annen både skriftlig og på annet vis. Svindel kan man faktisk få fengselsstraff for. Det er jo ordet for den slags virksomhet.
Som sagt kler jeg servilitet, bukking og skraping veldig dårlig.Liker ikke å bli utsatt for løgn.Under lavmål er nå en gang under lavmål. Derimot har det aldri vært noen forbud mot å bruke hodet.Jeg er takknemlig for å ha et sted jeg kan ytre akkurat det, og at jeg enda har en smule kritisk sans i behold. Elementær lærdom oppsummert i spørsmålet: Hvem sier hva til hvem hvor hvordan og hvorfor?

Videre utbrodering avstår jeg fra , men tenker på teksten som sier her er så underlig.
Hvilket det også er.


Synnøve Sætrum