05 april 2013

EN AV FIRE UNGDOMMER I EUROPA ER ARBEIDSLEDIGE

 
Min politiske interesse koker meg likevel ikke til engasjement over boka om Ole Borten Moe... Noen trekker det så langt at de mener hele greia er det betydningsfulle i kommende valgkamp. Snakk om avsporing spør du meg. Det gjør du ikke, men jeg gjesper stort og usjenert... Så det så!
 
Jeg har nevnt dette med velferdsstaten som står på spill. Synes jeg er mye mer interessant enn denne ministeren. Det hjelper liksom ikke at han er ung. Ikke at jeg har nevneverdig imot noen god landbrukspolitikk, men jeg kan ikke dy meg for at presseomtalen må være opphausing av nada i mangel på noe annet fra pressens side. Hvilket ikke skulle vært realitetene. Det er for eksempel noe som heter høy arbeidsledighet for unge mennesker. En av fire ungdommer i Europa er arbeidsledige. Det er mange det. Alt for mange. For ei sløsing med ressurser og kommende generasjoner.
Jeg kjenner det provoserer meg så det gjør vondt.
 
Året som gikk meldte 39 756 personer fra EØS-området  seg som arbeidssøkere i Norge (Utlendingsdirektoratet). Disse menneskene, for det er mennesker vi snakker om, er i krise. Ei krise som europeiske politikere ikke ser ut til å finne ut av. Ser man til Spania og Hellas går en av fire ledige. Over halvparten av de unge arbeidsføre har ingen jobb å stå opp til. For den som har litt menneskelig innsikt sier det seg selv at dette er grobunn for uro, frykt, utrygghet og flyktninger.
Krisen i arbeidsmarkedet er global, og like dyp som den har vært de senere årene. På verdensbasis er 197.3 millioner mennesker uten arbeid, når vi snakker om dem som er registrerte arbeidssøkende. Her er ikke dem som har gitt opp før de i det hele tatt har søkt med, den svarte økonomien eller ulønnede hjemmearbeidende kvinner tatt med i statistikken. Det hører også med til soga at 870 millioner mennesker, for også dette er mennesker husk det, har så dårlig betalt arbeid at de lever på mindre enn to dollar om dagen. I Europa er ledigheten rett under tolv prosent, og det finnes ingen tegn til vekst i økonomien som vil gi nye arbeidsplasser.
 
Siden finanskrisen startet har tretti millioner mennesker kort og vondt bare falt ut av arbeidsmarkedet. De aller fleste er unge mennesker.
 Jeg er ikke økonom og kan ikke komme med medisinen, men jeg kan som vanlig dødelig oppfatte at innstrammingene for å bedre finanskrisen betales av unge mennesker. Det er forferdelig !
I følge generaldirektøren i ILO( Den internasjonale arbeidsorganisasjonen) , Guy Ryder, er ikke påstanden om en tapt generasjon en klisje men en dypt tragisk realitet.
 
Når skal disse politikerne over alt komme seg ned fra taburettene og talerstolene?
Når skal det bli slutt på snikksnakk om egne posisjoner og heller gjøre noe for alle disse menneskene som er i krise. Ja, for det er faktisk ikke bare velstand i Norge heller om noen har glemt det. Av de 3.5 % ledige her er 9.7 % ledige under tjuefem.... Det holder ikke å slå seg på brystet med at Norge "er det beste landet i verden" for den som ikke har noe arbeid å gå til eller mat på bordet.
Statistikk er ikke bare tall, bak hvert eneste ett finnes mennesker!
Et menneske er et menneske er et menneske er et menneske er et menneske !

Synnøve Sætrum

God helg :-)

Våren i det yndige land ...  Foto: Synnøve Sætrum
 
 
Krigshissernes retorikk brukes igjen skarpt på den internasjonale arena. Nord-Korea versus USA. Nå skal jeg ikke ta stilling til hvem som er skarpest, men jeg tenker dette er noe jeg kjenner fra før. Måten det kastes påstander og ord fram og tilbake har preget den internasjonale maktpolitikken i hele mitt femtiårige liv. Ikke skal jeg ramse opp alle sammenhengene heller. De fleste som våker i timene har likevel fått det med seg, og de andre kan slå opp og sette seg inn i verdenshistorien. Så det så! Skal til og med stå inne for at det kan høres arrogant, men jeg kan leve med det også.
 
Så tenker jeg på at det er helg etter ei uke jeg har fått fantastisk mange gaver av livet. Sinnet kjennes stolt og glad. Velsignet er den som opplever gode barn. Ingenting er viktigere enn det.
Dessuten skinner sola på den drøye halvmeteren snø, og våren kommer nok om ikke så lenge her også.
Ingen aprilsnarr når vi kan skrive den 5. denne måneden. Som før nevnt: Kan ikke krangle med kalenderen...
Den gleder jeg meg enormt til.
 
God helg...
 
Synnøve Sætrum