09 november 2013

ALLE LAR SEG IKKE LURE. . .

8.nov 13, kl 18 30...
 
 
Jeg er fortsatt litt mett her jeg sitter, og tenker det ikke er bråhast med frokost.
Bondekost fra Rogaland sitter i systemet ei stund.
Ei flaske soda må ned først. Det gjelder å prioritere "de store ting".
Sånn er livet mitt her. Små gjøremål, men store dager (for meg).
Skal dra fra Hua Hin om ikke så lenge.
Kanskje vender jeg tilbake i løpet av tiden jeg er her.
Den som reiser får se hvor ferden går.
 
Jeg har ikke emigrert, så jeg ser til Norge.
Hver dag.
Ville vel gjort det om jeg bodde her også.
Kan til og med hende jeg hadde fått meg parabol for å hente ned alskens norsktalende fra skyene. Sånn som "alle utlendingene" gjør heime.
Ville blitt litt semmert meg bare "Nytt på nytt" og "Skavlan" på nettet, og selv om jeg ikke er utprega TV-slave så... Er du med?
 
Finansministeren geberdet seg i går over hvordan de rødgrønne nærmest har ødelagt Norge.
At hun ikke får gjort annet enn å gi milliardærene og andre styrtrikinger stor skattelette. 
Og ærlig talt, gjør det noe at den som arver for eksempel fire hundre millioner betaler en aldri så liten arveavgift til felleskassa? Er det sånn at de ikke har råd?
Derimot får de som er to og lever på en inntekt skatteskjerpelse. 
Regjeringen sier de skal fjerne skatteklasse 2. Ta fra de fattige og gi til de rike !
Ja, det er vel å løfte de svakeste fram Siv og Erna? 
Hva er det som gjør at folk er blitt så kjipe at de stemmer inn disse folkene?
Jeg fatter det ikke. Hva er det som gjør at Norge har så mange som ikke tenker på annet enn penger for de rike, og lar resten fare? Uførepensjonister stemmer H, eller enda verre FRP. Det er meg helt ubegripelig. What the fuck?
 
 
 
 Ingen lystig lesning denne morgenen (se over).
Det skjæres i kulturbudsjetter og andre viktige budsjetter.
Kulturskole kuttes med en time.
Man kutter all frukt og grønt i skolen. Det gir ikke en bedre skole.
Nei, jeg skal ikke ramse opp alt. Det står å lese for den som ikke har hørt eller fått det med seg.
Ikke er jeg professor heller, men trenger ikke være det for å se at dette er et budsjett som endrer retningen til akkurat det de blå-brune står for:
Større forskjeller mellom mennesker. Sparke dem som allerede ligger nede for telling. 
Utestengning av "annerledes utseende og tenkende" og mer til dem som allerede har så de kan tørke seg bak med det.
 
Erna kaller det "nye og bedre løsninger".
Hun messer og messer og messer det samme mantra.
Vel, hun om det.
Hun kan lure noen, men ikke alle hele tiden.
Ærlig talt, er det virkelig noen som kjøper den bløffen?
Tilbakeskrittene er der allerede.
Skal vi tilbake til ei tid uten goder for andre enn "dem som passer inn" økonomisk, kulturelt, språkmessig eller annet? Jeg grøsser og må medgi at jeg ser det er det stats- og finansministeren forfekter og snakker om.
 
Etter tragedien , jo for jeg synes det er dypt tragisk, på bussen har diskusjonene vært både og.
Selv om jeg sitter et annet sted kan jeg høre radio og lese aviser.
Jeg heller til dem som sier at man må hjertet varmt og hodet kaldt.
Som svar på triste hendelser kan man da ikke begynne internere flyktninger og asylsøkere i leire, eller nekte folk som "kanskje kan begå kriminelle handlinger" å ta buss. 
Massehysteri på høyt plan, pent sagt. Stigmatiserende er det også. Hele befolkningsgrupper får så det holder. Er det det Siv mener er fremskritt, og Erna sier er bedre løsninger? 
 Det blir som å har riset bak døra, eller gi ungene juling før frokost om de skulle tenke tanken på å gjøre noe galt. Skal det innføres apartheid i Norge? 
Er det sånn at stigmatisering og mistenkeliggjøring av medmennesker er holdningen den som kommer til Norge skal få kjenne på kroppen? Er det dette som er muligheter for alle?
 
Og ja da: Nå vet jeg at noen vil si jeg overdriver, at jeg er hysterisk eller har tendenser til føling. Jeg er utdannet nok til å vite at den slags er bruk av simple hersketeknikker.
Det er utrolig hva man kan bli møtt med bare ved å peke på de blå-brune faktisk gjør i disse dager.
Siden jeg frimodig legger mine betraktninger ut på fjesboka kan det meste skje.
 
Her skjer ikke annet enn at jeg nå skal stavre mine norske stive lemmer opp av stolen og ut i den thailandske hverdagen. Her jeg føler meg velkommen som gjest. Frokost neste.
Ha god lørdag !
 
Klem og smiiiiiiiiil  fra Synnøve
 
 
 
 
 
 

TYFONEN HAIYAN

http://www.nrk.no/verden/tyfon-har-nadd-filippinene-1.11344967




Blesten har tatt seg kraftig opp fra alle kanter, og med regn i Hua Hin. Et sted på jorda langt fra den kraftigste tyfonens øye, om enn i samme regionen sånn globalt sett. Hvordan det er midt i det har jeg vel ikke helt fantasi til å begripe. Men, at noe ekstraordinært er på gang er det ikke tvil om. Det har fossregnet i mange timer. På badet mitt fosser det inn og jeg tenker jeg får være glad det ikke er i senga. Trappa utenfor er i ferd med å bli elv. Åpent opp til taket hvor det finnes en terrasse. Dit har jeg ikke tenkt meg.

Er vant til stormene som var i nord heime, og også andre steder hjemme. Der har vi jo stort sett hus som er konstruert for å tåle skikkelig uvær. Hvordan det er på Filipinene nå når tyfonen har slått inn greier jeg ikke helt å forestille meg. Men, jeg tenker det må være ille. Dårlige hus som ikke er konstruert for den slags. Refleksjoner over klimaendringer og konsekvensene er selvsagt tidtrøyte. 
Uansett så er det ikke snakk om noen katastrofe her i Hua Hin. Mens jeg har skrevet disse setningene har vinden løyet, og regnet avtatt kraftig. Verden utenfor framstår som nyvasket, og jeg ser menneskene er på vei ut i gatene igjen. Så sånn er nå det.

Jeg holdt meg inne helt frivillig, og kan faktisk gå i gang med å sortere og pakke litt. 
Skal dra herfra om noen få dager, og har bestemt meg for å la alt overflødig stå igjen. Ikke drasse rundt på gudene må hvite hva av unødvendigheter som veier og opptar plass. En koffert er kun en koffert, og da må det hardere lut til enn det jeg klarte heime. Alltid, og da mener jeg alltid så har jeg for mye med meg. Enda jeg minimalisert bedre denne gangen.Bestemte meg for å knipe i forhold til klær, for jeg trenger ikke så mange og kan dessuten skaffe nye når noe går i stykker. Som jeg opplever det er kleskodene andre her enn i Europa. Sakte glir en inn i den avslappende atmosfæren hvor en slipper "kle seg" for både den andre og ene anledningen. Her er fritt fram til å være akkurat som en er. Annerledes. Veldig annerledes enn Norge, og kanskje særlig Kristiansand, med sine heller stringente sosiale koder.

En eller annen klokke har hakk i plata i det fjerne. Når jeg konsentrerer meg om å la være legge merke til den greier jeg det. Det er bagateller egentlig. Jeg tenker mer på dem som var midt i øyet. Jeg håper de greier seg.

----------

Lørdag morgen leser jeg:

At 718 000 ble evakuert på Filipinene. Vindstyrken som traff skal ha vært så mye som 379 kilometer i timen, og at tyfonen Haiyan er den kraftigste som noen gang har truffet land.
Det står ingenting om skadeomfang og døde, men øyenvitne forteller at det er livsfarlig å være ute på grunn av flygende objekter alle steder. Disse nyhetene er gårdagens på NRK-siden.

I dag er det viktigere at Depardieu får total slakt for tolkningen av Rasputin. Det er hovedoppslaget for verdensnyhetene denne morgenen. For all del, jeg elsker kultur i alle former. Men stusser over hva som får store oppslag eller ikke får det. Er også NRK i ferd med å bli et terningkastforum?
Jeg uttrykker som andre har uttrykt før meg: What the fuck !

Søndag kommer disse nyhetene. Jeg bare legger ved koblinger. Helt grusomt.

Nye bilder fra byen Tacloban på Filippinene viser store ødeleggelser etter tyfonen Haiyans herjinger - Nye bilder fra byen Tacloban på Filippinene viser store ødeleggelser etter tyfonen Haiyans herjinger. - Foto: ERIK DE CASTRO / Reuters

http://www.nrk.no/verden/12.000-fryktes-dode-pa-filippinene-1.11348231

Synnøve Sætrum