03 februar 2017


Blank blogg, blank mulighet. 
Hvor begynner jeg? 
Det er jo så mange uker siden sist.

Med Trump?
Som mange andre oppfattet jeg ham som en farlig klovn mens det var valgkamp i USA. Likevel vant han, og har siden 20.januar 2017 vært landets president. Han er, og jeg får assosiasjoner til "American horror story"... Å overdrive vil nok noen straks replisere, eller vi får nå se hvordan det går og gi ham en sjanse og så videre. Og jo, ethvert fritt menneske har rett til å mene akkurat hva de vil om han eller andre politikere. Vi har noen her hjemme som ei heller fremkaller begeistring og fryd i undertegnede. Bare så det er sagt. Jeg står der jeg pleier stå, og mener det jeg mener. Uansett så oppfatter jeg han "over there" som både bombastisk og skremmende. Jeg så ikke innsettingstalen, men har fått den referert som en takketale til dem som stemte på han, og med null forsoning i forhold til dem som ikke gjorde det.... Visst har jeg fått med meg at motstanderne demonstrerer og protesterer på det han har gjort de første dagene som president, men jeg tror ikke han skifter standpunkt i noen sak. For meg ser det ut som han ser politiske motstandere som mennesker han har skjøvet fra seg for godt.
Han har, så vidt jeg med min ringe kunnskap kan forstå benyttet de første dagene i embetet til å skrive såkalte "presidentordre" og i tillegg bryte amerikanske lover med noen av dem. 
Det spiller neppe noen rolle. Han kan ikke bli sparket, og sånn er det. 
Når det er sagt følger jeg opp med å dele tanken om at det nok blir mye "rabalder" fra den kanten i årene som kommer. Jeg misliker så langt den sittende presidentens politikk vel vitende om at det ikke betyr noe som helst. Det som derimot betyr det meste er at også jeg, et lite ubetydelig menneske, har rett til å ytre det uten å bli kneblet og fengslet av den grunn.

Ellers er jeg, som før denne lange pausen, akkurat like bekymret for den politiske høyrepopulismen i frammasj. I de fleste politiske samfunnsspørsmål definerer jeg mitt ståsted på venstresida. I følge undersøkelsen "European Social Survey (2002-2012), som måler holdningsspørsmål i Europa finner man at det er kraftig økning av mennesker som mener man må føre omfordelingspolitikk. Som jeg oppfatter det blir europeere med lav utdanning stadig mer positive til velferdsstaten samtidig som de blir mer negative til innvandring. Gruppen som er skeptisk til innvandring og for omfordeling vokser i takt med med høyrepopulismens frammmasj i Europa. Høyrepopulistene er i mortsetning til andre partier på høyresida positive til velferdsstaten. Argumentasjonen om at innvandringen må ned for å beskytte velferdsgoder tillegges sterk vekt. Vi kjenner den godt fra Norge. Jeg leser i Klassekampen at professor Bernt Aardal, ved Institutt for statsvitenskap(Universitetet i Oslo) sier det er vanskelig å skille økonomiske fra ideologiske motiver for stemning. ....

Just saying !
Ha en god dag...

Synnøve Sætrum


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar